Articles i opinió, Música i concerts

Lang Lang, Formentor i el Festival de Pollença

Per Joan Campomar Cerdà

Concert de Lang Lang al Formentor Sunset Classics, MallorcaEl festival Formentor Sunset Classics torna a passar la mà per la cara al Festival de Música de Pollença. Si a les dues primeres edicions ho feia amb Zubin Metha i Daniel Barenboim respectivament, enguany ho farà amb Lang Lang.

Ja estaria bé que es creàs un festival a Formentor a l’abast de tothom i amb el mateix format que, per exemple, el de les Jornades Literàries de Formentor; això seria un festival amb cursos i concursos d’interpretació, taules rodones, col·loquis, audicions comentades, classes magistrals fetes pels intèrprets participants al festival… En aquest cas, imagineu-vos Lang Lang fent una classe a aquells estudiants de nivell professional i superior tant de l’illa com de fora.

Però malhauradament aquest festival tampoc està orientat d’aquesta manera. No només els qui tenen afecció i passió per escoltar a grans figures musicals amb un poder adquisitiu mitjà no podrán escoltar Lang Lang aquest estiu que vé, sinó que gairebé cap dels estudiants de piano es podrà permentre el luxe d’adquirir l’entrada més barata. Fóra bo admetre que qualsevol alumne, observant i escoltant una interpretació de Lang, pot aprendre i enriquir-se de manera molt diferent a la de la classe habitual. Lang Lang és una figura molt especial, que als seus 30 anys domina la tècnica i desprèn una musicalitat madura comparable a la de qualsevol intèrpret de renom i consolidat des de fa anys. A sobre és un referent per als joves pianistes d’arreu del món. Per tant, també passen la mà per la cara als estudiants, músics i melòmans, i no només al Festival de Pollença.

Ja fa un bon grapat d’anys que el Festival de Pollença ha deixat d’apostar per aquell concert “estrella”, substituïnt-lo per un de comercial i amb una estètica ben diferent a la del festival clàssic. Me vénen el cap Diego el Cigala, Serrat, Carlos Nuñez, Alex de la Iglesia (ara amb la incorporació del cinema al Festival), i molts altres. Aquests personatges han substituït músics tan entranyables i de tan alt nivell com Andrés Segovia, Montserrat Caballé, Vladimir Askenazy; o formacions com la Pitsburg Symphony Orquestra, Orquestra Nacional de França, la London Symphony…

El Festival hauria d’haver pactat amb el Grup Barceló per integrar els concerts del Formentor Sunset Classics al Festival de Pollença, emperò sense experiments als jardins de l’hotel, i així oferir grans concerts al públic en general i a preus assequibles. El Festival, però, no té armes per fer-ho: la desfilada de regidors de cultura i batles de cultura dels darrers 15 anys, aproximadament, han fet que, primer, els canvis de la figura del director artístic hagin estat relacionats amb l’opacitat i la confusió. D’una banda un dels directors de la nova època del Festival delega la feina al seu manager; per altra banda, el posterior director constitueix una associació que serà l’espurna d’un nou conflicte. Segon, amb això si ha d’afegir la mala gestió econòmica la qual cosa provoca un patètic debat entre els partits locals del qual la tònica principal són els retrets. I tercer, la sobtada desaparició del Patronat del Festival de Pollença posen en evidència la importància i la gestió d’aquest en la programació i organització de les continuades edicions.

Per tant, la solera, els fonaments, els arguments, d’un festival sense una comissió artística seriosa i de pès, o sense un patronat amb unes bases legals i ben consolidat, són vulnerables i deixen de tenir consistència alhora d’intentar una possible cooperació amb Barceló i el seu Sunset Festival Formentor.

Tot plegat em resulta patètic perquè, per acabar-ho d’adobar, un conegut diari de les Balears anuncia el concert de Lang Lang a l’apartat de breus de la secció de Cultura i Espectacles, i dient textualment que “el músic està considerat una icona que treu la música clàssica del seu corsé per a democratitzar-la“.

Si democratitzar la música clàssica és fer que Lang Lang actui a Formentor amb un preu desorbitat per a l’entrada més barata, és que alguna cosa falla. I, sincerament, el que crec que realment no funciona és que ens prenen per imbècils.

–Joan Campomar Cerdà

L’entrada Lang Lang, Formentor i el Festival de Pollença s’ha publicat a Cultura Pollença, Mallorca el 04/03/2015 i està guardada dins la secció Articles i opinió, Música i concerts. Pots copiar, distribur o modificar lliurement aquesta informació sempre i quan s’acrediti la font original mitjançant un enllaç (a Internet) o una nota on quedi clara la procedència de la notícia (en el cas de mitjans impresos).

La teva adreça de correu no es publicarà ni s’utilizarà per enviar cap tipus d'informació. Els missatges que no aportin res al tema que es tracta a aquesta entrada s’eliminaran.

Les direccions web es convertiran en enllaços automàticament. Les imatges que apareixen al costat de cada autor utilitzen el servei de Gravatar.

2 comentaris

 1. Estic completament d’acord amb el que diu el Professor Joan Campomar Cerdà. Aquest tipus de manifestacions musicals amb el format abans descrit, no fan més que tornar a l’època del barroc o inclús abans, on la música culta només estava a l’abast de l’aristocràcia, èpoques posteriors intentaren posar la música culta l’abast de tothom, però, des del meu punt de vista, mai no s’ha aconseguit.

  La participació de les institucions i de la societat ha de ser la principal per poder canviar això, per donar a conèixer aquesta música, música sense la qual, no s’hagués pogut tenir una evolució com la que hem tingut i tenim, ja què, ens agradi o no, estam immersos amb la música, per tot arreu.

 2. Querido Joan,

  Me ha gustado mucho tu comentario crítico sobre el concierto de Lang Lang en Formentor Sunset Classics. Llevas toda la razón en ello… Cuán apartado está un evento de ese tipo de la gente de Mallorca. Eso, por supuesto, no es democratizar la música, pero tampoco creo que sea la intención del Festival. Pero al fin y al cabo es una iniciativa privada y no podemos juzgar por cómo lo gestionan. Creo que directamente se dirigen a un público muy específico.

  Por otra parte, exactamente lo que comentas es lo que estamos fomentando desde Mallorca Summer Academy, un servidor y mi colega Óscar Caravaca. Un lugar donde grandes figuras de la música convergen con jóvenes promesas. Se comparten conciertos, masterclasses y conferencias. Invitamos a intérpretes tan destacados como Andrew Marriner, David Kuyken, Dina Parakhina o Luca Chiantore cuyos conciertos se pueden escuchar gratuitamente o en algunos casos por entradas a 10€!!

  Claro, no podemos tener el impulso mediático que tiene Sunset Classics ni tenemos los medios aún para poder difundirnos extensamente, pero nuestra intención es poder calar en la cultura de Mallorca. Deseamos poder seguir haciéndolo así y crecer cada vez más para ser más accesibles a todo el mundo.

  Espero que con vuestra ayuda podamos difundir nuestro proyecto.

  Muchas gracias

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.